ההתמכרות התנהגותית בראי החסידות
Behavioral Addiction According To Chassidus

by Avraham Lichter
Essays 2015

MyLife Essay Contest

מספרים על מכור לאלכוהול שהגיע לפסיכולוג בשביל טיפול, במהלך הטיפול אומר לו הפסיכולוג, תשמע, תדע לך שאתה לא מכור בעצם, אתה סובל מפיצול אישיות, חלק מהאישיות שלך מכור לאלכוהול אבל חלק אחר אינו מכור כלל, וכך ממשיך הפסיכולוג לתאר לו את שני חלקי האישיות, בסוף הפגישה דורש הפסיכולוג 1000 ₪ בשביל הטיפול, המטופל מוציא 500 ₪ ואומר לו: ‘את החלק השני ישלם האישיות השנייה.’

אם נרצה, הרי שהבדיחה הזאת מגדירה במידה מסוימת את אחד הנושאים המאוד מרכזיים — בתחום בריאות הנפש — בשנים האחרונות ואולי הבוער שבהם, הלא הוא ה’התמכרות.’ נקרא לזה בעי’ נקרא לזה מחלה, אבל שום דבר לא יוריד מרמת החשיבות של העניין, והוא ראוי להתייחסות ראויה ורצינית. כאן נתמקד ב’התמכרות- התנהגותית.’

‘התמכרות-התנהגותית’ בהגדרתה המקצועית2 הינה ‘תלותיות נפשית קיצונית בעלת אופי כפייתי בחומר או בהתנהגות, והוא עלול לפעול בכל דרך ע”מ להשיג את סיפוק הצורך.’ בין סוגי ההתמכרויות ההתנהגותיות השונות אפשר לציין את הנפוצות שבהם: התמכרות לאינטרנט, למין, לאהבה, לעבודה “)וורקהליזם,(” לסוגי אוכל שונים כמו שוקולד, וכדו.’

למרות שבמחקרים רבים עדיין לא מזהים התמכרות-התנהגותית כהתמכרות רגילה, אבל בשנים האחרונות ישנם עוד ועוד מחקרים3 המשווים התמכרות זו להתמכרות פיזית לחומרים כמו סמים ואלכוהול. היא הופכת לבעיה רצינית במיוחד, כשהיא באה על חשבון דברים חשובים אחרים כמו עבודה, משפחה, לימודים וכדו,’ ובפרט כשהוא יודע שהדבר עלול להזיק לו, אבל הוא לא מסוגל לשלוט על עצמו.

בכתבה שלפנינו ננסה להבין את הדרך שסללו ספרי החסידות בכדי להבין את הבעיה, שורשה ודרך הטיפול בה, אך קודם נראה את הגישה המקובלת והנפוצה לטיפול, ואח”כ נראה כיצד חסידות נותנת מענה הולם לבעיה האמורה.

א’ השיטות המאוד דומיננטיות והמומלצת ע”י טובי המומחים והרופאים בתחום, הוא – שיטת 12 הצעדים. השיטה נוסדה ע”י שני אנשים (ביל ווילסון ובוב סמית)’ לפני כ70- שנה, שניהם היו מכורים לאלכוהול, וניסו להיחלץ וץמהב אליו נקלעו, השיטה התפתחה עם הזמן, עד שהפך בשנים האחרונות ל’השיטה’ בתחום, ומיליוני אנשים משתמשים בה וחלקם הגדול — לטענתם — מחלימים מההתמכרות שלהם.

12 צעדים מבוססים על כמה יסודות, ביניהם4: התמודדות קבוצתית, מסירת הבעיה לכח עליון, בקשת סליחה מהקרובים, וספונסר.

למרות שחלק מהיסודות של התכנית הם יעילים, ואף אפשר למצוא להם מקביל בדברי חז”ל ובספרי מוסר והחסידות5, אבל התכנית באופן כללי עדיין לוקה בכמה תחומים, אם מפני טענות פסיכולוגיות ודתיות שונות6. והן מפני מחקרים רציניים המטילים ספק רב ברמת היעילות של התכנית ליציאה אבסולוטית מהתמכרות7.

כאן נתמקד בעיקר בא’ הטענות המרכזיות הטוענת שהתכנית לא מנסה לראות איפה נמצא שורש הבעיה, היא מניחה שאדם הוא ‘מכור’ וכך הוא יישאר, אבל היא מתקשה להסביר, למה זה קורה – למה אדם מתמכר. ולכן בכל הנוגע לרובד הפנימי של הנפש אין לה מענה אמתי וסופי.

וכאן מגיעה תורת החסידות, שבניגוד לתכנית הנ”ל שמקטלגת את האדם כמכור וכאדם רע במהותו, הרי שחסידות מלמדת בדיוק את ההיפך, היא מעצימה את כחות הנפש ומראה לאדם כיצד הוא יכול להתעלות מעל הבעיה, ולהתמודד אתו בצורה נכונה ובריאה.

הגישה חסידות – כטיפול הוליסטי – מסתכלת על האדם, מבינה את כלל הליכי הנפש שלה, ונותנת את הראייה הרוחבית לחלקי הנפש השונים, ודרכה אפשר להבין: א. למה אדם מתמכר. ב. כיצד מונעים מעצמנו ומילדינו הגעה למצב של התמכרות. ג. כיצד מתמודדים עם התמכרות עד להחלמה מושלמת.

למה אדם מתמכר?

נפש האדם מטבעה היא דבר ש’נמשך’8, יש לה נטיות, היא תמיד רצה. הטבע הזה של ריצה, משיכה, נטייה, הוא טבע מאוד עמוק בנפש9, והסיבה שהקב”ה ברא את האדם כך היא פשוטה – לולא כח זה לא היה לאדם שום סיבה לקום בבוקר מהמיטה ולנסות להצליח ולעשות דברים, כדי שיהיה לאדם את המוטיבציה ואת האמביציה לעשות ולמנף את עצמו לגבהים, הוא חייב כח מיוחד זה10.

בהמשך לנטייה הכללית של הנפש, יש לה גם כח שנקרא ‘אהבה11.’ אהבה פירושה רגש של קירבה לדבר הנאהב, עי כח זה האדם מפתח יחס של קירוב לדבר, ומטרת הכח הזה, כדי שהאדם אכן יפתח רגשות של חיבה ואהבה לדברים טובים ונכונים.

אבל חוץ מכח האהבה שהוא בעיקר הרגש לדבר, יש גם כח נוסף של התקשרות חזקה וחיבור חזק לדבר הנאהב, הכח הזה הוא מעבר לרגשות, האדם מחפש בדבר הנאהב את הזהות שלו, הוא מנסה למצוא את עצמו בתוך הדבר הנאהב, ולכן הוא מתקשר לדבר בצורה חזקה מאוד 12 . וזוהי ‘התמכרות’, הוא מקושר כ”כ חזק לעניין גם אם כבר לא מרגיש כ”כ את ההנאה והקרבה של הדבר, ואף אם הוא מבין בשכלו שהדבר רק מזיק לו.

כל זמן שהאדם מנצל את הכח הזה למען המטרה בשלה הכח הזה קיים, הוא ‘מתמכר’ לדברים טובים כמו משפחה, הורים, ילדים, וכן בתרומה לזולת וכדו’, הכל טוב ויפה, כי האדם שולט בזה, אבל אם האדם לא מנתב את הכח הזה בצורה בריאה הוא עלול להפוך לבלתי נשלט, הכח הזה צריך את הניתוב הנכון, והוא צריך את המרחב הנכון להתבטאות, ו’מרחב נכון’ הכוונה שהוא מוצא את הזהות ואת החיבור שלו במקום הנכון, ונציין מספר כלים מעשיים:

  1. סביבה אוהבת ותומכת13 – שבה הוא יכול לבטא את הרגש שלו מבלי להרגיש שלא בנוח, כך שיהא אפשר לדבר על רגשות ועל נטיות, ויהא אפשר להיות פתוחים בנושא בלי פחד, חברה שהוא ירגיש בה את החיבור שלו ואת הזהות שלו, וכן חבר שהוא יכול לדבר אתו בנוח. מבלי זה, האדם עלול מהר מאוד ליפול, אם אין לאדם את האפשרות להשתמש עם האהבה שלו ועם הרגשות שלו בצורה נכונה ובריאה, זה מהר מאוד יכול להתפרץ, וכשהוא מתפרץ הוא בלתי נשלט ועד שהוא הופך להתמכרות, הכח העוצמתי הזה הופך לאטום של ממש, שברגע שהוא מתפוצץ כבר אי-אפשר לעצור אותו. וזה נוגע במיוחד בכל הנוגע לחינוך הילדים שלא יגיעו למצבים לא טובים, ע”י הניתוב הנכון של הרגשות, ועל ידי כך לחנך לנתב ולהוביל את הילד למקומות בטוחים, ולא מסוכנים. כשילד מרגיש אהבה בריאה הוא מחזיר אהבה 14 , והרגש שלו מתפתח נכון ובריא, ואז כשהוא משתמש עם הרגש שלו הוא משתמש אתו בצורה בריאה. אבל לא פחות חשוב שלילד יהיו חברים טובים 15 , חוץ מהקרבה המשפחתית האבהית והאימהית, צריך הילד גם סביבה רחוקה יותר – טובה ובריאה, צריך לראות עם מי הילד מסתובב ועם מי הוא מתחבר, והאם אכן הוא נמצא בחברה חיובית מקבלת וסבלנית או חלילה להיפך. וכן שיבדוק אם היחס עם בני המשפחה תקינים.
  2. שמחה בחיים, א’ הדברים המעוררים את הרצונות והנטיות השליליות הם חוסר סיפוק ושמחה בחיים, בן-אדם צריך למצוא דברים חיוביים שהוא שמח בהם, ומוצא בהם סיפוק חייו 16 , אבל לא רק זה אלא ירגיש חיבור וקשר לדבר שהוא עושה. וזהו ע”י שישקיע את האנרגיות של משיכה וקירוב במקומות חיוביים וענייניים, וכך לא ירצה להגיע למקומות אחרים.
  3. נקודה נוספת הראויה לציון – סמכות שאומרת איפה ללכת ואיפה לעצור 17. אם אין לאדם מישהו שאומר לו עד כאן! הוא אינו עוצר בשום מקום 18.

 

איך מתמודדים עם התמכרות?

אז דבר ראשון, ידיעת המחלה היא חצי תרופה, ברגע שאדם יזהה מאיפה זה מגיע, ולמה זה קורה לו, זה כבר יקטין את ההר הגדול הזה שנקרא התמכרות, כשהוא יודע מאיפה זה נובע הוא גם ידע יותר טוב איך להתמודד אתו, ובפרט שכפי שנאמר שלא מדובר במשהו שלילי במהותו, אלא להיפך, אז בוודאי יקל עליו את התמודדות, ובפרט כשיאמין בעצמו שביכולתו ובכחו להתמודד נכון עם הבעיה 19.

אבל עיקר ההשקעה צריכה להיות, כאמור, במציאת החיבור והקשר הנכון, זה נוגע לקשר נכון עם המשפחה, וזה נגוע לקשר נכון לדברים חיוביים, כמו תרומת לזולת וכדו’.

ונסכם במספר נקודות מעשיות:

  1. דבר ראשון יראה אם הנטיות השליליות הבלתי-נשלטות אינם נובעים מרעב, כעס, עצבות, או פשוט מעייפות.
  2. לחשוב כל יום זמן מה (כגון לפני שהוא הולך לישון, או מי כשקם בבוקר לפני שהוא הולך לעבודה) על הכחות העצומים שלו 20 , מכור יש לו כחות מיוחדים שאין לכל אדם, יש לו את הכוחות לפרוץ גדרים ומוסכמות וזה נכון לשתי הכיוונים, וכשהוא יאמין בעצמו ושאכן ככה זה, זה יהיה שלב ראשון ומשמעותי בהתקדמות שלו לקראת החלמה מהתמכרות.
  3. לקבוע לעצמו זמן בו הוא משוחח עם ידיד קרוב שלו על הדברים שכואבים לו באמת, ויספר לו על הקשיים שלו 21.
  4. להשקיע את הכחות שלו בדברים חיוביים 22 באהבה אמתית וברגש נכון, וכן לעזור לאחרים ולתת מאנרגיות שלו למישהו אחר.
  5. להשלים עם העובדה שהוא נוצר עם צד שלילי ומתפקידו לעבוד על זה 23 , ולכן יראה פשוט להימנע להיקלע למקומות ‘מסוכנים’ מבחינתו.

 

ונסיים בסיפור חסידי המתאר את ההסתכלות החסידית הרואה באדם את הצד החיובי כצד האמתי גם כשהוא בעצמו לא מודע לכך:

יהודי אחד שהיה חסיד של האדמו”ר הרש”ב מליובאוויטש זצ”ל (האדמו”ר החמישי של חב”ד), הוא קצת גלש מהדרך האולטרה-חסידית והפך למודרני קצת, נסע לברלין ונכנס לעסקים, ואט-אט הפשיל את הלבוש החסידי והחליפו בלבוש מודרני יותר, אבל כשהוא הגיע לרבו הוא הקפיד ללבוש את ללבוש את הלבוש החסידי, כך נהג כמה שנים, פעם אחת הוא חשב לעצמו, למה לי לחיות בשקר, וכך החליט שפעם הבאה ילך עם הלבוש המודרני לרבו, כך עשה, וכמענה לשאלת רבו למראה לבושו החדש, השיב: ‘רבי החלטתי להיות יותר אמתי’, אומר לו הרבי, אני חשבתי שכאן נמצאת האמת שלך ובעסקים זה לא אמתי, עכשיו אני רואה שזה הפוך…….

הבן-אדם במהותו הוא טוב, תורת החסידות מראה לאדם את מעלת הכחות הטמונים בתוכו, ומאירה את הנפש ואת היכולות שלה להתמודד עם כל מצב אפשרי.


About the Author:

Avraham Lichter (26) is the kosh kollel of Kollel Bney Avraham in Beitar, Israel.

For many years, he has been studying chassidus very intensely and has felt its magnetic pull. Having been profoundly affected, specifically by chassidus chabad, he felt a strong obligation to share his newfound inspiration with others, and, after a while, began going around for mivtzaim, and I started helping boys who dropped out, meeting unaffiliated jews and getting acquainted with their problems, pain, and isolation. Especially prominent was the problem of addiction, so I felt urgent need to answer their pleas for tools and skills necessary to combat these addictive behaviors.

I searched and found all the pertinent “answers” in chassidus, as per my essay. I sincerely hope my words will help and inspire many others in similar situation or helping roles.

 


 

הערות ומקורות

1 (יש לציין שאין כוונת המאמר להתמכרות פיזית המצריכה – לצד טיפול פסיכולוגי – גם טיפול רפואי (ר’ מכ’ הרבי אג”ק חכ”ב עמ’ קי”א

2 ר’ מחקר מדעי בנושא כאן . עוד על הנושא מבחינה מקצועית-טיפולית ר’ כאן

3 ר’ כאן נדון מדעי-מקצועי בנושא.

4 ר’ כאן בהרחבה.

5 דוגמאות: התמודדות קבוצתית – קנה לך חבר (אבות פ”א מ”ו). ספונסר – עשה לך רב (שם), מסירת הבעיה – אלמלא הקב”ה עזורו אינו יכול לו (קידושין ל:), ועוד.

6 ר’ כאן על התנגדות רבנים לשיטה. חלקם טוענים שהתכנית מבוססת על חשיבה נוצרית. ור’ כאן שאסף הרבה נתונים נגד התכנית.

7 מחקר של ארגון הבריאות העולמי כאן. (ור’ גם כאן שמטיל ספק באמיתות הסקרים של קבוצות התכנית. וכאן שמונה כמה טענות על התכנית וכאן שטוען שלתכנית יש תסמינים של כת).

8 סה”מ תרנ”ה עמ’ קעב ואילך. ד”ה וספרתם לכם תשי”א, וז”ל: ‘כי טבע הנה”ב הוא שכאשר נמשך לאיזה דבר הרי זה אצלו בדרך מרוצה דוקא, והיינו, שאצל הנה”ב לא שייך ענין של הליכה לאט לאט, כי אם בדרך מרוצה….’

9 ר’ סה”מ תרס”ו עמ’ נה. (עטרת ראש עמ’ סה ואילך) ור’ מאמר ד”ה להבין ענין ראש השנה – ר”ה תשט”ז (וז”ל: דהנה, רצון הוא מרוצת והטיית הנפש, היינו שאין זה כח בנפש, אלא הוא הנפש עצמו, הטיית הנפש, ע”ש).

10 ר’ שם ד”ה וספרתם בהמשך הדברים וש”נ. [ור’ בספר ‘לדעת את המידות’ (לר’ זלמן גופין) עמ’ 81]

11 שם שזהו חסד שביסוד (יסוד=התקשרות – אגה”ק סי’ ט”ו).

12 שם שזהו ענין יסוד שבחסד.

13 אג”ק שם. ור’ סה”מ עטר”ת עמ’ קמב שמידת החסד מתעורר כשהוא בחלישות הטבע.

14 מבואר בחסידות בכ”מ שזהו ענין אהבה ר’ סה”מ תרנ”ה עמ’ קמט

15אג”ק שם.

16 ר’ תניא פכ”ו-ז (ואילך).

17 ר’ שיחת ליל ג’ דסוכות תשמ”ז בענין ‘עשה לך רב’.

18 מכתב הרבי – לקו”ש כב עמ’ 394 , ור’ שיחת י”ב תמוז תשמ”א.

19 מכ’ הרבי שם. ור’ תניא פכ”ז.

20 ר’ מכ’ כללי כ”ה אלול תשי”ח.

21 ר’ ספר המאמרים תש”י עמ’ 219 . ור’ קונטרס החלצו אות י’ (בענין התוועדות וחברים)

22 שם במאמר ד”ה וספרתם לכם (יסוד שבחסד דקדושה).

23 תניא פ??, מכ’ הרבי שם.